Haszos öteltek sofőröknek, gépkocsi vezetőknek:

Elinduláskor:

A fizikai biztonsági öv után kapcsold be a lelki biztonsági övedet:

Elinduláskor imádkozz utadért, vezetésedért, az általad vezetett autóért, a körülötted levőkért, hogy adjon az úr bölcsességet és kellő figyelmet, éberséget a vezetéshez, hogy áldást vihess oda, ahova mész és áldásban részesülj te is. Takarjon be az ő vére oltalmával és őrizzen meg téged odaúton és visszaúton egyaránt.

rádió helyett:

Hangos nyelvleckéket, angol, német, spanyol, olasz, francia, orosz. Nem csak nyelviskolába ülve lehet idegen nyelvet megtanulni, hanem autóban, vezetés közben is.

Prédikációk, Igehirdetések, bizonyságtételek, tanítások hallgatása.

Mivel töltöd nem a gondolataid? A sok vezetés miatt kevés időd van Isten igéjét olvasni? Akkor hallgasd, épülj, tanulj! Egy CD-re több száz mp3-as prédikáció, vagy tanítás fér. Ha nem tudod te összeállítani ezt, kérj meg egy olyan testvért, akire lelkileg fel tudsz nézni és ért az ilyenekhez, vagy egyeztess a lelkipásztoroddal, hogy mely lelkészek tanítását javasolja, aki által ő is épült.

Ha zenére vágysz, olyan dalokat válogass össze, amelyek Istenről szólnak, amelyek Istent dicsőítik. Az Internet képes telefonokon lehet keresztyén rádióadókat is hallgatni. A tenerentúlon nagyon sok közül választhatsz, amikor pedig híreket mondanak, akkor még a nyelvet is tanulod.

Vannak egyre jobb Magyar On-Line keresztyén rádióadok is, amelyeken nemcsak angol, hanem magyar dalokat is lehet hallgatni, pl.: Golgota rádió. De ha rákeresel a gugliban, hogy keresztény rádióadó, akkor többet is fogsz találni.

Legegyszerűbben ezt úgy tudod használni, hogy a telefonod fülhallgató kimenetét rákötöd az autórádió Aux bemenetére és direkttbe adja át a zenét az autód hangzóróra.

Az autórádión miért ne a híreket és a világi zenét hallgassam?

A hírek többsége nem a jó dolgokról szól, ezért teljesen felesleges mindig ugyanazt a témát hallgatni: árvizek, belvizek, katasztrófák, háborúk, visszaélések, elbocsájtások, korrupt politikusok és tisztségviselők, kamu gazdasági számok, indokolatlan segélyek, kimagyarázások. Ráadásul a 80% nem is igaz, csak azért tömik ezzel a fejünket, mert a "csoport" ezt rendelte el. Csak idegesítenéd magad! Tényleg erre van szükséged?

Mi nem e világból valók vagyunk és vár minket az a másik világ. Ezért javaslom, hogy ne e világ felesleges terheivel töltsd meg szívedet és gondolataidat. A Bibliában nagyon világosan le van írva, hogy milyen lesz a Menyország, akkor miért fárasztod magad azzal, ami úgyis elmúlik?

Zenék? Sok zenének sötét szellemi háttere van, pl.: Rhianna esernyője. Nagyon durva: de a sorok között az utolsó időkről énekel, de nem Bibliai szemszögből, hanem azokéból, akik a gonosznak adták oda az életüket, cserébe és abban reménykedve, hogy megmenekülnek és addig is sikeresek lesznek.

Más előadóknál is vannak gonosz szellemiségek, pl. a saját nemükhöz vonzódó embereknél, tuti ismersz ilyen énekeseket, vagy még nem tudod, hogy ő is a gonosztól vette a sikert. Nem csak a heavy metál zenekarok ilyenek, hanem nagyon sokan! Miért? Mert a sikerért, a pénzért, a hírnévért cserébe eladják a lelküket a gonosznak.

Vannak semleges zenék is, de nem érdemes kockáztatni.

Reggeli szórakoztató műsorok, mint amilyen volt a Bumeráng vagy a Morning Show. Inkább ne! Mivel töltöd meg reggel a gondolataid? Dávid kiráy Zsoltárokkal, az Úrral. A világ pedig a rádióban hallható idétlen erőltetett nevetéssel. Ürességet adnak. Ellenben nagyon jó a Golgotta rádióban a reggeli igemagok. Több igeverset olvasnak fel másfél percben, amit elraktározol és a nap folyamán amikor nehézségekben vagy, Isten ezeket elő hozza és bátorít vele. Sikerek átélésekor pedig neki adod a dicsőséget, mert az örömöt is ő adja.

Imádkozni, imaharcban az Úr elé hozni az autóban, igen, vezetés közben is:
- családodért
- barátaidért
- lelkipásztorodért
- gyülekezetedért
- településedért
- szomszédaidért
- munkatársaidért
- a Baptifonért :)
- településed vezetiért
- országunk vezetőiért
- az országunk népéért!
akik még nem Isten gyermekei, hogy megismerjék őt, hogy meghallják hangját és döntést hozzanak mellette. Amíg nem késő
Akik már Övéi, azokért pedig, hogy az Úr legyen velük, vezesse őket, takarja be őket, áldja meg őket, adjon erőt a nehézségekben, legyenek józanak és bölcsek a döntések meghozatalában. Hogy Krisztuisak tudjanak lenni az élet minden területén, hogy életükben meglássák a Krisztust és így a körülöttük levők, a rájuk bízottak vággyanak arra az életre, amelyet Isten ígért nekünk.

Egyik lelkipásztortól hallottam, hogy amikor utazik egy-egy szolgálati helyre (néha jó messzire), akkor a mellette ülő feleségével végig imádkozzák az utat és amilyen településen átmennek vagy érintik azt, akkor azért imádkoznak. Azért teszi ezt, mert a vezetéssel töltött időt is Istennek akarja adni mind ő, mind a házastársa.

közlekedési információk:

Amennyiben autórádiódban hallgatod a tanításokat, prédikációkat, azért javaslom a TA vagy TP vagy az útinformációs funkciót bekapcsolva hagyni. Ez azért jó, mert ha rádióban közlekedési információkat sugároznak éppen, akkor egy speciális jelet küldenek az éterbe, amit a rádió vevője érzékel és arra a pár másodperce megszakítja akár egy másik rádió műsorát, akár a zenét, hanganyagot és átkapcsol a közlekedési információkra (pl.: petőfi rádió), majd amikor annak vége, akkor visszakapcsol oda, amit éppen hallgattál. Ez már a 10 éves még kazettás autórádióknál is megvolt, a mai cd-s, mp3-as, usb-s rádióknál pedig alapfelszereltség, nem csak a Sony, a JVC és egyébb márkás és márkátlan autórádióknál egyaránt megvan. Hasznos lehet, hogy kikerüld a dugót, a balesetet, az útlezárást (pl.: M7-es autópálya nyári hétvégéken).

Nagyon hasznos a google maps forgalmi helyzet szolgáltatása. Ez okostelefonokon, táblagépeken és számítógépen is használható. Ha bekapcsolod, láthatod színek alapján, hogy az adott útszakaszon milyen forgalomra számíthatsz.
Pl. Budapesten láthatod, hogy melyik híd mennyire van leterhelve. Amelyik fekete színnel van jelölve, ott áll a forgalom, amelyik pirossal, ott dugó van, ahol narancssárga színű, ott ha lassan is, de haladnak, amelyik utat visztont zölddel jelzik, ott jól autózható forgalmat találsz. Ezek természetsen kb. 10-15-30 perc frissítésűek, ezért okozhatnak meglepetéseket, de előre tervezni nagy segítséget jelentenek (pl. nyáron mennyire van bedugulva az M7 a Balaton felé, nincs-e baleset Martonvásár és Polgárdi mellett...)

Navigáció:

Egyre több autóban van navigációs berendezés. régebben külön egység a szélvédőre helyezve, vagy a gyárilag beépített, manapság egyre inkább az okostelefonok kijelzőjét használjuk erre.

Hogy ne vond meg az áldást magadtól utazásod során, ellenőrizd le, hogy a navigációs szofrver legális-e? Nem-e másolt, lopott? Ha nem vagy benne biztos, kérdezd meg egy hozzáértő testvért, vagy szakembert!

Biztos nem lopott:

Waze, google maps, OpenStreetMap alapú navigációk (MapFactor, Be-On-Road, OSM, stb.), Nokia Ovi/Here Maps, iGo SzülinApp.

És van még ezen kívűl számos, amelyik ingyenes. Az közösségi fejlesztésű OpenStreetMap térképadatbázis-t használó navigációk azért egyre jobbak, mint a "gyári" fizetősek, mert a felhasználók fejleszik a térképet, egyre részletesebbek lesznek.

A Nokia Here/Ovi Maps és az OpenStreetMap alapúak nem igényelnek Internet kapcsolatot (mobilnet), azonban így nem látod a valós forgalmi helyzetet, dugókat, lezárásokat, baleseteket.

Amelyiknek Internet kapcsolatra van szüksége, pl. a Waze, az látja az aktuális forgalmi helyzetet és ez alapján fogja a készüléked javasolni az útvonalat. Többször tapasztaltam, hogy menet közben módosítja az útvonalat, így nem visz be a málnásba, a dugóba, ha baleset vagy traffipax, előre jelzi. Azaz úgy jelzi, hogy mi felhasználók jelezhetjük egymásnak. Ez a közösségi navigáció, szuper dolog, jobb mint a facebook :)

Amennyiben i-Go-t vagy Navigon vagy Garmin-t használsz okostelefonon és azt "valaki" csak felmásolta, akkor nagy eséllyel illegálisan használod.

Ne vond meg magadtól az áldást, vizsgáld meg mennyibe kerül és ha szükséges, vásárold meg vagy töröld le és használj ingyenesen használható verziókat!

Én a Waze-t javaslom, nekem és egyre több mindenkinek bizonyítottan bevált. Teljesen ingyenes - mint a kegyelem!!! -, legális, aktuális, on-line, azaz Internet kapcsolatot igénylő navigáció.

Gondolatok rögzítése

Vezetés közben sok minden eszünkbe jut. Nem konkrétan az autóval kapcsolatosan, lehet az a családdal kapcsolatos, egy jó ötlet amit akkor nem tudsz leírni, egy igei gondolat, vagy meglepetés ajándék házastársad, gyermekeid számára.

Diktafon.
Mond rá diktafonra! A ma kapható szinte összes telefonban benne van már ez a funkció, amely roppant hasznos. Nekempl. úgy van beállítva már ötödik éve minden telefonomon, hogy az egyik gyorsgomb megnyomása esetén automatikusan elindul a rögzítés.

Ha ez macera, lehet kapni elektronikai boltban diktafont, ma már mp3-as formátumban rögzítenek, a régebbiek pedig kis vagy nagy kazettára. De hasznosak, mert amikor megállsz, otthon vagy a munkahelyesden vagy, le tudod írni ezeket a gondolatokat és ki tudod dolgozni azt.

A gondolat az egyik legfontosabb érték, amely a tied, amely olyan kincs, melyet Salamon joggal nevez bölcsességnek.

Baleset esetén hasznos tanácsok

Legyen nálad vezetés közben fényképezőgép vagy jó fényképeket készítő kamerás telefon.
Legyen nálad baleseti bejelentő lap! Ezt annál a biztosítótársaságnál tudod díjmentesen kérni, amelyiknél a kötelező és/vagy casco biztosítást megkötötted.

Amikor megtörténik a baj, legyél higgadt, talpra esett, józan!

Nézd meg, hogy ki sérült, ki szorul segítségre!

Tudod a segélyhívó számot? 112

Fényképezd le a balesetet minél több szemszögből, hogyha nem te vagy a vétkes, a rendőrségen / ügyészségen tisztázni tudd magadat. Ne foglalkozz azzal, hogy ki mit mond, fő, hogy te le legyél védve!

Ha a telefonod vagy fényképezőgéped tud videót rögzíteni, netalán ha van nálad videókamera, készíts a balesetről egy vagy több jól felismerhető nézetből egy-egy kis riportot, olyat, mint amit a tv híradóban szoktál látni! Ez a későbbi biztosítás behajtásnál jöhet jól.