Hal az autón - hívő emberként az úton:

Mit jelent a vezetésben az, hogy az Élő Istenben hívő emberek vagyunk?

Mert ügye nem csak azokra érvényes a keresténység, akiknek hal van az autójukon. Odafentről akkor is tudják, hogy ki vezeti az autót, ha nincs az autón a jellegzetes hal embléma.

Érdekes az a gondolat, hogy "keresztény vagyok és nem hülgye", azaz nem jogosítja fel a nem keresztény embert arra, hogy a keresztényt butának nézze. Bölcsek legyünk mint ahogy Salamon figyelmeztet a Prédikátor és a Példabeszédek könyvében!

Gyorshajtás, száguldás, szabálytalan helyen való parkolás, ezt nem kell ragoznom, ez számunkra természetes, hogy ezeket az alapvető szabályokat betartjuk. De azt is betartjuk, hogy nem úgy megyünk, mint a csiga, másokat bosszantva és nem esélyt adva, hogy az Úrnak a nevét mások káromolva vegyék a szájukra.

Ne szégyeljünk akkor sem segítséget kérni, ha már 10, 20, 30 éves a jogosítványunk, az még nem jelenti azt, hogy jól tudunk vezetni. Vannak besavanyodott szokások, amelyekről nem tudunk, amíg mások szeretettel nem hívják fel a figyelmünket rá. Nem sértődni kell, hanem elgondolkodni, hogy lehet nem vagyok tökéletes, lehet nekem is kell változnom.

Tolerancia.

Vagy Józan paraszti ész. Kakas kukorékolás előtti Péter stílusod van, vagy alázatos vagy mint Ruth Naomival?

Kereszteződésnél a te igazad a fontos, vagy az általad vezetett autó épsége és a veled utazók biztonsága?

Amennyiben okoztál már koccanást, balesetet, leültél, elgondolkodtál, hogy miért történhetett meg?

Amennyiben nem, tisztában vagy a hibáiddal és a gyengeségeddel és azzal, hogy Isten kegyelme, hogy eddig nem történt veled baj?

Egyre több az autó, egyre több a dugó. Mit teszel a sávössszeszükülésben a betolakodókkal szemben? Beengeded a kopasz gyúrok wazze-t, vagy határozott maradsz és nem?

Te szoktál türelmetlen lenni és "ennyi még belefér", vagy de hát az idő, az idő.

Kifogásokat keresünk, vagy megoldásokat?

M7-es autópályán Székesfehrévártól Budapest felé, ahol 3 sáv van az M0-ig, végig a középsőben haladsz, mert abban a tévhiben élsz, hogy a jobb szélső "csak" a kamionoké, buszoké? Vagy lehúzodsz a "jobbra tarts!" kresz szerint?

Ezek apró dolgok, mégis fontosak!

A parkolóba úgy állsz be, hogy pont a két csík közé, hogy még több autó is beállhasson, vagy mivel látod, a többi autós se ismeri a szimetria fogalmát, mintha most lenne a közelben a "Majmok bolygója" cmű fiml forgatása?

Hívő emberként azért különösen fontos, hogy vezetünk, hogy viselkedünk az autóban, az autóval, mert a legtöbb ember nem Evangélizációkon, nem a templomban, az imaházban, a gyülekezetekben tér meg, hanem azon kívül, látva mások életét, hogy ő is akarja, hogy benne is Jézus Krisztus lakozzék és az ő Szent Lelke vezesse élete minden területét.

A te életedben hogy tükröződik az Úr Jézus Krisztus?

Ha most lejönne a Teremtő Isten fia és beülne melléd az autódba, máshogy vezetnél? Ha tudnád, hogy őt kell elvinned egyik városból a másik faluba, máshogy nézne ki az autód?

Zsoltárok 45:1. "Szívem zsong a szép szavaktól, Művemet a Királynak mondom el, nyelvem gyors, mint az írnok tolla."

Autózás közben milyen szavak hagyják el ajkadat? Műved, alkotásod, munkád milyen minőségben végzed, ha most eljönne, mit szólna hozzá a Mennyei Nagy Király?

Vezessünk úgy és intézzük az autónkkal kapcsolatos ügyeket is úgy, hogy a rajta levő hal - a jelkép - méltó legyen ahhoz, akit mi képviselünk, akit mi hirdetünk.